3e Dr. Lou Spronck-lezing: De geboorte en de dood van het Maastrichts. Een historisch-taalkundige blik

In de actualiteit lezen we met regelmaat over ‘uitstervende’ dialecten in Belgisch-Limburg en het Rijnland. Ondergaat het Maastrichts hetzelfde lot? Als historisch taalkundige zal spreker Michiel de Vaan zich in deze lezing concentreren op de hoofdlijnen van de ontwikkeling van het Maastrichts tussen 1200 en 2000, en de verhouding van het Maastrichts tot het overige Limburgs. Hoe moeten we ons voorstellen dat zoiets als het Maastrichts ooit ontstaan is? En hoe gaat, op een ander moment, de verdwijning van een stadsdialect dan in zijn werk?

Voor antwoorden op die vragen kunnen we terecht bij studies naar dialectverandering elders in West-Europa. De competitie tussen stadsdialect, regiolect en standaardtaal, in mondelinge en soms ook in schriftelijke vorm, is niet uniek voor Maastricht. Een dergelijke situatie kan in taalkundig opzicht erg dynamisch zijn maar op de sprekers toch een stabiele indruk maken. Een voorspelling over ‘of’ en ‘wanneer’ het Maastrichts uitsterft, is dan ook een hachelijke zaak.

Dr. Michel de Vaan is oud-voorzitter en bestuurslid van de VLDN, en universitair docent Historische Taalkunde aan de universiteiten van Bazel en Genève. Zijn lezing vindt plaats in de Turnzaal van de Hof van Tilly, Grote Gracht 90-92 in Maastricht op vrijdag 26 november 2021 om 19.30 uur. U kunt zich aanmelden via dit e-mail adres: secr.hislk@maastrichtuniversity.nl

Vanwege corona is mogelijk slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De lezing zal ook on-line worden uitgezonden. De uitzending blijft na de lezing online beschikbaar. (nn/ps)