Limburgse Academie lanceert digitaal Limburgs woordenboek ‘D’n Dictionair’

De Limbörgse Academie is een non-profit organisatie opgericht in 2007 om zorg te dragen voor belangstelling in en het behoud en de verdere ontwikkeling van de Limburgse taal en al haar dialecten.

D’n Dictionair is “het grootste digitale, algemene woordenboek voor het Limburgs, gratis beschikbaar als website en app voor mobieltjes”. D’n Dictionair is te raadplegen via www.limburgs.net én als app: beschikbaar via de App Store (iOS) en via de Google Play Store.

In D’n Dictionair, die ‘gebruiksvriendelijk’ wordt genoemd, zijn vooralsnog de dialecten van Maastricht, Roermond, Valkenburg, Venlo en Sittard opgenomen. Zoeken kan op één dialect, op alle genoemde dialecten, of op een aantal ervan. Alle woorden komen uit Limburgstalige bronnen. D’n Dictionair bevat zowel oude als nieuwe woorden en is daarom veel uitvoeriger dan eerdere (gedrukte) woordenboeken. De gebruikte spelling is de Spelling 2003 voor de Limburgse Dialecten van de Raad voor het Limburgs.

D’n Dictionair is tweetalig met vertalingen naar het Nederlands en het Engels. In deze twee talen kunt u ook zoeken. Voorbeelden worden gegeven uit (digitale) bronnen van literatuur tot lectuur of als voorbeeldzin. (ym/ps)