Symposium Limburgse Woordenboeken

In het Limburgs Museum Venlo aan de Keulsepoort had op 17 december 2016 een symposium plaats met als thema ‘Limburgse woordenboeken’.

De provincie Nederlands-Limburg kan bogen op een uitgebreide collectie van dialectwoordenboeken, van grote plaatsen zoals Maastricht, Venlo en Heerlen, maar ook van kleinere als Tegelen, Tungelroy en Helden. Na de afronding van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten in gedrukte vorm, is de laatste jaren gewerkt aan een digitale versie van dit woordenboek. Daarnaast heeft ook de inventarisering en ontsluiting van dialectwoordenboeken via internet op landelijk en internationaal niveau een grote vlucht genomen.

Op dit symposium is ingegaan op de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de moderne digitale middelen, de beschikbaarheid van grote digitale databestanden en de mogelijkheden die dit biedt aan (lokale) woordenboekmakers. Op die dag is ook het eWLD (Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten) officieel voorgesteld. U kunt het woordenboek hier raadplegen.

Organisatie: Huis voor de Kunsten, Roermond.

Meer (tvdw/ps)